Nekustamā īpašuma iegādes process Latvijā – viss, kas Tev par to ir jāzina

Nekustama ipasuma iegades process Latvija

Foto: Pexels.com / Ketut Subiyanto

 

Lēmums par nekustamā īpašuma iegādi ir viens no svarīgākajiem dzīvē, tādēļ tam ir jābūt rūpīgi pārdomātam. Taču, veicot kārotā nekustamā īpašuma, zemesgabala vai privātmājas iegādi, ir jāpārzina process, kādā Latvijā notiek šāda veida darījumi. Noskaidro, ko ir svarīgi zināt, lai neiekristu viltvāržu izliktajās lamatās.

Soli pa solim ceļā uz savu sapņu īpašumu

Nekustama ipasuma iegades process Latvija

Foto: Pexels.com / Oleksandr P

 

Vai allaž esi sapņojis par savu personīgo zemesgabalu, kuru apbūvēt pēc savas sirds patikas vai tieši otrādi –  pārcelties uz dzīvi jau labiekārtotā privātmājā, kas atrodas, piemēram, gleznaina ezera krastā ārpus lielpilsētas kņadas un burzmas? Iespējams, tieši šobrīd ir īstais brīdis, lai realizētu savas ieceres. Tomēr pirms tam ir jāpārzina nekustamā īpašuma iegādes process Latvijā. Lūk, būtiskākie soļi un nosacījumi, ko ņemt vērā:

  1. apstiprinājuma saņemšana par aizdevuma piešķiršanu. Lai vispār varētu uzsākt noskatītā nekustamā īpašuma iegādes procesu, vispirms ir jāiegūst apliecinājums no bankas par hipotekārā aizdevuma piešķiršanas. Tāpat būs nepieciešams arī nekustamā īpašuma novērtējums, ko sagatavo sertificēts speciālists;
  2. pircēja un pārdevēja parakstīts rokasnaudas līgums, bez kā nereti nemaz nenotiek nekustamā īpašuma pārdošana. Tā kalpo par apliecinājumu abām pusēm – pircējam un pārdevējam – par to, ka darījums notiks. Parasti rokasnaudas apmērs nepārsniedz 10–15 % no kopējās darījuma summas. Tad, kad ir parakstīts šis dokuments, tiek noslēgts nekustamā īpašuma pirkuma līgums;
  3. darījuma konta noslēgšana, ņemot vērā to, ka bieži vien, lai veiktu darījumu, tiek izmantots darījuma konts;
  4. nostiprinājuma līguma parakstīšana zemesgrāmatā. Nekustamie īpašumi un to iegāde paredz, ka veiktais pirkums ir jāreģistrē zemesgrāmatā, tādēļ pie notāra ir jādodas abām iesaistītajām pusēm (pircējam un pārdevējam);
  5. darījuma noslēgšana. Ja pircējs ir reģistrēts kā nekustamā īpašuma īpašnieks, un ir nostiprināts hipotekārais kredīts par labu pircēja bankai, tad nekustamā īpašuma pircējs ir uzskatāms par tā īpašnieku.

Nekustamā īpašuma iegādes process Latvijā paredz, ka to var nopirkt tikai tad, ja tiek veikts bezskaidras naudas darījums (t.i. visa nepieciešamā naudas summa tiek pārskaitīta uz pārdevēja norādītu bankas kontu). Savukārt pārdevējam ir jārēķinās ar to, ka ienākumi, kas gūti no nekustamā īpašuma pārdošanas, ir apliekami ar iedzīvotāju ienākumu nodokli. Vairāk informācijas ir iespējams uzzināt Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Izmaksas, ar kādām jārēķinās

Iegādājoties nekustamo īpašumu, jārēķinās ar 3 dažāda veida izmaksām, ko veido:

  • komisijas maksa bankā saistībā ar veikto darījumu (informācija par konkrētu naudas summu ir iekļauta pirmslīgumā);
  • nostiprinājumu līgumu sastādīšana, ko veic notārs, parasti ir no 150 EUR līdz 200 EUR – atkarībā no iesaistīto personu skaita;
  • valsts nodeva par īpašuma īpašumtiesību maiņu. Tie ir 2 % no nekustamā īpašuma kopējās vērtības.

Ja tiek formēts hipotekārais aizdevums, tad būs nepieciešams maksāt arī tā nodevu – 0,1 % apmērā no kopējās aizdevuma summas.

Vērtīgi ieteikumi, lai nepaliktu pie sasistas siles

Latvijas nekustamie īpašumi un to tirgus ir ļoti piesātināts. Ik dienas tiek pārdoti gan dzīvokļi, gan privātmājas, gan arī zemesgabali – visām vēlmēm, vajadzībām un iespējām. Tomēr ne vienmēr darījumi noris godprātīgi.

Dažkārt šķietami ideālais īpašums par aizdomīgi zemu cenu slēpj tādus zemūdens akmeņus, kas atkājas tikai pēc iegādes brīža, kad ir jau par vēlu. Lai tā nenotiktu, aicinām rūpīgi izpētīt visu informāciju un pievērst uzmanību vairākiem nozīmīgiem faktoriem:

  • kadastra informācijas sistēmā pārliecinies, ka nekustamajam īpašumam nav nekādu apgrūtinājumu, tas nav ieķīlāts un netiek izīrēts;
  • rūpīgi izvērtē lēmumu par zemes iegādi;
  • veidojot privātmājas projektu, piesaisti sertificētu ekspertu – vērtētāju;
  • esi lietas kursā par pašvaldības teritoriālo plānojumu un izmaiņām tajā;
  • ja plāno pirkt māju, pārliecinies, ka tai ir elektrības pieslēgums, kā arī ir veikta ūdensvadu un citu komunikāciju izbūve;
  • noskaidro, vai visa informācija, kas par konkrēto nekustamo īpašumu ir pieejama zemesgrāmatā, ir uzticama un patiesa.

Nebaidies lūgt palīdzību nozares profesionāļiem, kas objektīvi izvērtēs situāciju un ieteiks labāko risinājumu.

Berģu Skati – unikāls privātmāju komplekss gleznaina ezera krastā

Foto: berguskati.lv

 

Jaunie projekti Rīgā un Pierīgā sniedz iespēju dzīvot visām mūsdienu prasībām atbilstošā un labiekārtotā vidē, ko ietver attīstīta infrastruktūra. Tāds ir arī privātmāju ciemats Berģu Skati, kurš atrodas pie Mašēnu ezera un vien pārdesmit minūšu brauciena attālumā no Rīgas. Turklāt ciematā tiek nodrošinātas visas nepieciešamās komunikācijas – centrālā ūdens un gāzes apgāde, elektroapgāde, internets, televīzija, labiekārtota peldvieta, atpūtas zona –  pilnvērtīgai dzīvošanai.

Zemesgabala iegāde mūsu privātmāju kompleksā ir droša un caurspīdīga pilnīgi visos etapos. Turklāt mēs piedāvājam pilnu pakalpojumu spektru – no zemesgabala pirkšanas līdz pat māju būvniecībai.

Nekustamā īpašuma iegādes process Latvijā nav sarežģīts, taču tas var būt laikietilpīgs. Dod priekšroku dzīvei unikālajā privātmāju kompleksā Berģu Skati – tuvāk dabai un ārpus lielpilsētu burzmas, veicinot savu un savas ģimenes labklājību!

Aizpildiet formu un mēs ar Jums sazināsimies.